CAMINANT PER FONTS I GRANGES

Aquest és el bloc del Projecte "Coneix l'entorn del meu poble" que desenvolupem conjuntament amb el Camp d'Aprenentatge de l'Alt Berguedà.

dissabte, 7 de maig del 2011

Descripció de l'itinerari PER FONTS I GRANGES



Font de l'Hortet
Iniciem el recorregut a la Plaça de l’Ajuntament( Font de l’Hortet) un matí ennuvolat. Continuem pel carrer Escodines fins a la font Gran.
A la Font Gran hi ha un safareig on fins no fa tants anys  hi rentaven la roba. Està força abandonada. Hem fet un estudi de l’ aigua i els resultats han sigut: temperatura 7º, PH-7, cabal 250 litres en 24 segons, nitrats 20 ml, oxigen dissolt entre 4 mg i 8 mg.
Font Gran

Continuem el camí i a pocs metres arribem a la Fonteta. Mentre estem realitzant l'estudi de l'aigua deixem que un senyor ompli la garrafa. Ens explica que força gent ve a la Fonteta a buscar l'aigua per beure.

Seguim per un caminet estretó i pugem uns esglaons situats a l’ esquerra. Uns metres més enllà ja trobem el carrer Sant Blasi i  la Font de Cal Bernadàs.
La Font de Cal Barnadàs es troba entre el carrer Sant Blasi i el carrer Sant Rafel. Aquesta vegada els resultats han sigut: cabal 9 l/s,  temperatura 9º.
Deixem el carrer Sant Blasi i avancem per un caminet, abans  de travessar la variant  per sota, deixem un trencant que va a la font de la Salut (ara pràcticament abandonada). Passem per sota el pont i ens enfilem fins que més endavant passem pel costat de la granja de Cal Barnadàs, el camí ara fa baixada i revoltant arribem fins a la font del Pagesos. Aquí esmorzem. El cel amenaça pluja. Comença a ploure. Uns metres més endavant decidim abandonar i continuar un altre dia.

Sortint de la Font dels Pagesos, caminem uns metres per la carretera direcció a Casserres. Un cop passada la rotonda trenquem a la dreta pel  camí de la Torreta. (al costat del camp de futbol). Seguim recte fins a trobar un indicador que diu "La Casanova- Cal Feixó", i girem a la dreta. Per aquest caminet veiem un cavall blanc, però seguim fins a una cruïlla de camins i continuem recte direcció Viver. Quan arribem a la primera casa  girem a l’esquerra i baixem per un caminet,  girem a la dreta, arribarem a la Bauma de les Set Portes. Aquí hi ha un catxé on hi hem posat un travel bug.
Seguim fins a la  font de Cal Escaler. Avui però, no raja. Aquí no podem realitzar l'estudi de l'aigua. Tornem  cap a la Bauma.


Balma de les set portes
Des de la bauma  sortim pel mateix camí per on hem arribat. Més endavant troben un trencant, anem cap a la dreta  direcció el roc de la mel i desprès seguirem el camí fins al següent trencant a l' esquerra que ens porta a Cal Genic. Al costat de cal Genic l'avi de la Raquel hi té els xais. N' hem vist 100 de grans i 25 de petits  desmamats, 7 cabres grans, 8 cabrits, i dos gossos (Pastora i Pitu). Els xais els  venen a Cal Caleio, a bestiar  Prat. Si voleu en podeu anar a comprar, els trobareu a bestiar Prat davant de la plaça Santa Maria.
Sortint de Cal Genic agafem  un trencant a l’esquerra i desprès cap a la dreta. Seguim el camí recte direcció a Fonollet fins a la font de Cal Polvorer. La font de Cal Polvorer té molta vegetació i no es potable. Hem mirat les propietats d'aquesta aigua i hem pogut comprovar que té molt oxigen, que no es tèrbola, però que avui té molts nitrats, entre 20 i 40 ml. Seguim el camí, hi ha un trencant a l’esquerra i desprès cap a la dreta trobarem una casa, anem recte, girem a l’esquerra, pugem i arribem a Fonollet.
De Fonollet pugem per la carretera fins a la granja de pollets ”El Puig”. Avui però no en tenien cap i no hem pogut fer la visita. Quina llàstima!  D'aquí ens dirigim cap a la Roquera, una granja de porcs amb 27 naus. Tenen 500 truges.  Normalment hi ha uns  3000  porcs. Cada dia en neixen. Els mascles són molt grossos. Les femelles no tant. Tenen un potro que és fixe i el porc el  monta. Així poden treure les dosis de semen, per inseminar les truges. Quan neixen les cries a les  femelles els fan una ratlla llarga de color rosa, i als  mascles curta i de color blau . A les femelles, quan neixen, se'ls hi talla una mica la cua però no tant com als mascles. Hi ha alguns que neixen esguerrats . Es classifiquen: per més bons/es , per kg, per les potes llargues...
 Les truges velles i grans, les maten. Quant passen uns mesos, venen els veterinaris, a revisar els porcs, i les truges.
Els porquets al veure'ns entraven i sortien, s'atropopellaven.


Des de la Roquera tornem cap a Casserres per la carretera fins trobar un camí a la dreta que uns metres més amunt passa quasibé pel costat de l'alzina gran. D'allí per un caminet arribem  al pi dels Colls, girem a l'esquerra i ara ja veiem el poble al nostre davant. Tot seguint pel camí de la Clota arribem al poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada