CAMINANT PER FONTS I GRANGES

Aquest és el bloc del Projecte "Coneix l'entorn del meu poble" que desenvolupem conjuntament amb el Camp d'Aprenentatge de l'Alt Berguedà.

CASSERRES I L'AIGUA

PARLANT AMB EN RAMON BERNADES 

En Ramon Bernades de l'Ajuntament ens va explicar moltes coses de les fonts i l'aigua de Casserres.


Abans al lloc on ara hi ha el poble de Casserres no hi vivia ningú, només hi havia un castell o una torre de defensa. El poble era a Sant Pau de Casserres perquè hi havia un riu al costat d'on treien l'aigua. Al cap d'un temps molta gent va començar a anar a viure al costat de la torre i així es va començar a formar el poble de Casserres, però el problema es que no hi havia aigua. I van començar a fer fonts per poder tenir aigua.       



                                                                                                  
LA FONT DE L'AJUNTAMENT   (Font de l'Hortet)

El 15 de maig de l'any 1904 es va inagurar la font de l'Hortet. Era la font mes important de Casserres.

El ferrer de les olles volia fer la font davant de casa seva i el de cal Colomer la volia al davant de casa seva, al final un home va dir que la fesin al mig i allà la van fer.

L'aigua d'aquesta font bé d'un dipòsit que esta sota una paret de davant de la font de l'Hortet i l'aigua d'aquest dipòsit bé del pou del Tito.

En època de sequera la font s'obria només unes hores.L'agutzil anava a obrir la font i la gent ja feia estona que estava fent cua per omplit  cantirs i  galledes.

Al cap d'una estona quan l'agutzil tancava la font, hi havien molts problemes perquè molta gent no havia pogut agafar aigua i començaven els crits i les baralles.

Aquesta font tambe li van dir la font de Sant Isidre, perquè la van inagurar el 15 de maig que és el dia de Sant Isidre.



Per Sant Joan del mateix any es va inagurar la font del carrer de la Creu que es diu la font de Sant Joan.



D'ON VE L'AIGUA DE CASSERRES
Al principi van fer una font (Font de l'Hortet) i l'aigua venia de la zona de sota d'una casa que es diu la Torreta, l'aigua baixava per uns petits canals i anava a parar a  un petit dipòsit, al costat de la font.
La gent anava a buscar l'aigua en cantirs i galledes.
Quan van portar l'aigua a les cases, aquesta venia d'un petit pantà que van fer a la riera de Clarà, a sota de sant Pau (Pantà de Sant Pau). Actualment agafen l'aigua del riu Llobregat a la zona del Guixaró, la bomben fins a una caseta del Pantà de sant Pau i d'allí la continuen bombant fins al diposit de cal Ventura. Allà la netegen i després l'envien a les cases del poble.
L'aigua que es gasta actualment a Casserres és  de 300 a 400 m3 a l'hivern o sigui uns 300.000 a 400.000 litres. A  l'estiu uns 700m3 (700.000 litres).
Fins a l'any 1.962 no hi va haver aigua corrent a les cases del poble de Casserres.


EL PANTÀ DE SANT PAU
El Pantà de Sant Pau està situat sota el restaurant de Sant Pau, hi ha una presa de ciment perquè antiguament era de fang i se' la va emportar una riada. Esta construida en el Gorg del Xico de la riera de Clarà i es va fer per tenir aigua al poble de Casserres.
Actualment està ple de sediments que s'han de netejar.
L'aigua que hi ha ara no s'utilitza pel poble.
Però fa pocs anys, en època de sequera, la van fer servir per omplir les piscines.




ELS SAFAREIGS DE CASSERRES
Safareig de la Font Gran
Als safareigs de Casserres, les dones hi anaven a rentar la roba. Tambè  hi havia un safareig els de les Guinguetes, que hi anaven a rentar la roba dels morts.
A Casserres hi havien tres safareigs: el de la font Gran, el de l'Alfabrega i el de la Guingueta.
A l'any 37 als safareigs se'ls hi va fer unes teulades, així les dones quan plovia també podien anar a rentar i no es mullaven.

Fins fa pocs anys "l'Escarbat" netejava cada setmana els safareigs.






CURIOSITATS
La font dels pagesos es la més bona i li deien la font de cal Barracaires per que hi havien barraques.
A la font de l'ajuntament hi feien truita amb mel.
En Ramon amb  el grup de CS