CAMINANT PER FONTS I GRANGES

Aquest és el bloc del Projecte "Coneix l'entorn del meu poble" que desenvolupem conjuntament amb el Camp d'Aprenentatge de l'Alt Berguedà.

L'AIGUA I LES SEVES PROPIETATS

L'organització mundial de salut (OMS) considera que l'aigua està contaminada quan no reuneix les condicions adequades per a que  l'aigua pugui ser utilitzada per a qualsevol activitat necessaria per a l'home.


Amb les monitores del camp d' aprenentatge hem analitzat l'aigua de les fonts del nostre recorregut i així poder comparar els resultats.


Hem analitzat l'acidesa, la terbolesa, la temperatura, l'oxigen dissolt i si portava nitrats.


Per les seves característiques l'aigua no contaminada ha de ser incolora , transparent, inodora i insipida.
També ha de ser neutra, sense excés de matèria organica o de productes tòxics .




1-QUÈ ÉS EL PH? 


El ph és una mesura que indica l'acidesa de l'aigua.

El rang varia de 0 a 14, 7 al rang de la mitjana(rang neutral). Un  ph menor de 7 indica acidesa, mentre que un ph major 7, indica que l'aigua és bàsica.



L'aigua és neutre, té un ph =7



2- LA TEMPERATURA

La temperatura ens permet mesurar les sensacions de calor i fred.

La temperatura també afecta la quantitat d'oxigen que pot transportar l'aigua. L'aigua freda transporta més oxigen que la calenta, i tots els animals aquàtics necessiten oxigen per sobreviure.



Com mesurar la temperatura?
La temperatura es mesura amb el termòmetre.

   1- Si volem ens podem posar uns guants protectors.

   2- Col.loquem el termòmetre a 10 cm per sota de la superfície de l'aigua durant 30 segons.

   3- Treiem el termòmetre de l'aigua.

   4- Llegim la temperatura i l'anotem en la fitxa de dades.



Interpretació dels resultats de la temperatura
En general, quan la temperatura de l'aigua és més freda, la quantitat d'oxigen disolt ha de ser més alta i, per tant l'aigua podrà soportar la vida aquàtica( peixos i plantes) amb més facilitat. Això es deu a que l'oxigen pot disoldre's en aigua freda més facilment que l'aigua tèbia. El contrari pot esperar-se en aigües més tèbies.


3- LA TERBOLESA

La terbolesa és la falta de transparència de l'aigua, deguda a la presència de partícules en suspensió.
Una aigua térbola no no vol dir necessàriament que estigui contaminada, ja que la terbolesa por estar ocasionada per fenòmens naturals, per exemple la presència de fangs o llims procedents de l'erosió dels terrenys del voltant o bé la descomposició de la vegetació de ribera.

Com mesurar la terbolesa?
Per realitzar la prova de terbolesa necessitem un recipient i un cartronet amb un dibuix.
1. Omplim el recipient fins a la línia de terbolesa situada a l’etiqueta externa del recipient.
2. Col.loquem el cartronent en el fons del recipient blanc gran per la part de fora.
3. Mirem el gràfic de terbolesa per la part superior cap a l’interior del pot, i compara l’aspecte del dibuix del disc. Segons com el veiem podem dir si és tèrbola o clara.

Interpretació de resultats de terbolesa
Quant menor sigui la terbolesa major és la transparència de l’aigua.
Si la terbolesa de l’aigua és alta, hi haurà moltes partícules suspeses en ella. Aquestes partícules sòlides bloquejaran la llum solar i evitaran que les plantes aquàtiques obtinguin la llum que necessiten per realitzar la fotosíntesi. Les plantes produiran menys oxigen i amb això baixaran els nivells d’oxigen dissolt en l’aigua. Les plantes moriran més fàcilment i seran descompostes pels bacteris en l’aigua, la qual cosa reduirà encara més els nivells d’oxigen dissolt.
Les partícules suspeses en l’aigua també absorbiran calor de la llum solar, el que ocasiona que l’aigua sigui més calenta i per tant amb menor capacitat de retenir oxigen.
Les partícules en suspensió poden transportar contaminants en l’aigua.

 4- L'OXIGEN DISSOLT

L'Oxigen Dissolt (OD) és la quantitat d'oxigen gasós que està dissolt en l'aigua.
L'oxigen de l'atmosfera es dissol amb facilitat en l'aigua.

Normalment en les aigües turbulentes, com un torrent de muntanya o un llac amb onatge, l'absorcióde l'oxigen és gran, ja que la major part de la superfície de l'aigua està exposada a l'aire. Al contrari, les aigües estancades retenen i absorbeixen menys oxigen.

Com mesurem l'oxigen dissolt ?
1. Omplim el tub petit  d'aigua.
2.  El traiem amb compte mantenint-lo ple fins a dalt.
3. Posem dins el tub dues pastilles  per mesurar l'oxigent dissolt.
4. Tanquem el tub amb la tapa negre. Ens assegurem que no quedin bombolles al tub.
5. Agitem el tub per dissoldre les passtilles.
6. Esperem 5 minuts fins que la mostra d'aigua prengui color.

7. Comparem el color de la mostra amb la carta de colors per a l'oxigen dissolt i anotem el reultat.


 5- ELS NITRATS

El nitrat és un compost inorgànic format per un àton de nitrogen (N) i tres àtoms d' oxigen (O)

L' oxigen dels nitrats pot estar pn las publasions ubreres, en las indrústias an lactivitat agrària.

El consum de nitrats a través de l'aigua pot ser molt perjudicial per a l'home i és especialment tòxic per els menors de 3 mesos .

Com mesurar els nitrats?

1. Omplim al tub de mostra(el mateix que s'utilitza per mesurar el pH) fins a la linia de 5ml.
2. Introduim una pastilla per analitzar els nitrats.n.1
3.Tapem el tub i l'agitem fins que la pastilla es disolgui .
4.Intruduim una altra pastilla de l 'analisi de nitrats  n.2
5. Tapem el tub i l'agitem fins que la pastilla es dissolgui .
6. Esperem 5 minuts .
7. Comparem el color de la disolució amb la carta de colors i apuntem el resultat.

Interpretació del resultats de nitrats
Les aigües sense contaminació normalment es presenten uns nivells de nitrat inferior a 4ppm.
Si la contaminacio dels nitrats es superior a 40 ppm l' aigua es considerada no potable.